Wabik Proteinowy
Wabik proteinowy działa na zasadzie wypłukiwania i
rosprzestszeniania przez wodę wysokobiałkowego ciasta ( takiego samego jak do
wyrobu kulek zanętowych ) wabiąc karpie ,a zarazem niedając im się nasycić .
Mając na uwadzie pływający w wodzie wspaniały smak i aromat , którym
karpie nie potrafią się najeść, więc
stają się atrakcyjne nasze kulki przynętowe . Plusem mojego pomysłu jest to ,że
nawet psy dużej ilości drobnicy która atakuje kosz zanętowy i pomaga w
uwalnianiu protein to i tak gwarantuję jego działanie przez pełne dwie doby
non-stop. Po dwóch dobach można ugnieść kulę z otworem w środku większym od
średnicy naszego markera i założyć na markera przenosząc do dna kulę i tak ona
zatrzyma się na koszu zanętowym. Znając kierunek wiatru i głębokość łowiska
możemy sami określić odległość rozprzestrzeniania się zapachu i smaku biorąc
pod uwagę , że na większych głębokościach wiatr ma mniejszy wpływ na ruch wody
i wtedy pomaga nam drobnica, która usiłuje pobrać-wyskrobać zanętę z naszego kosza
. Ciasto którego używam ma taką samą konsystęcję i skład jak przy wyrobie kulek
zanętowych z domieszką mielonych konopi i zwiększoną ilością dodatkowej
betainy.Próbowałem tą moją metodę na Jarosławkach w długi majowy łikiend gdzie
było naprawdę dużo wędkarzy i uważam ,że się znakomicie sprawdza ,
przede wszystkim tam gdzie jest duża i silna presja wędkarska . Życzę udanych
prób i owocnych wyników przy pomocy mojej metody "proteinowej".
quazar